Siirry sisältöön

Liiku fiksusti – nappaa vinkit vähäpäästöiseen liikkumiseen

Liikenne on yksi iso ilmastopäästöjen lähde. Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan oman liikkumisen päästöihin arkisilla valinnoillaan. Lyhyet matkat voi taittaa kävellen tai pyörällä – pitkällä matkalla kannattaa suosia julkisia liikennevälineitä tai kimppakyytejä.

Artikkeli kuva

Listasimme kolme vinkkiä, joilla voit vaikuttaa liikkumisen päästöihin. Euroopan liikkuja viikkoa vietetään jälleen syyskuussa. Viikon aikana eurooppalaisia kannustetaan suosimaan ympäristöystävällisiä tapoja liikkua.

Ota kestävän liikkumisen perusteet haltuun. Näillä vinkeillä vähennät liikkumisen päästöjä:

Kodin näppärä sijainti

Kun etsit uutta asuntoa, sijainnin merkitys on olennainen arjen sujuvuuden ja matkojen ilmastopäästöjen kannalta. Lähellä työpaikkaa, koulua ja palveluita asuva voi vähentää auton tarvetta, jolloin liikkuminen hoituu usein kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Mikäli sijainti edellyttää automatkoja, kimppakyydit ovat tehokas tapa vähentää autonkäytön päästöjä. Esimerkiksi kahden työkaverin matkustaessa yhdessä auton päästöt puolittuvat. Kimppakyydit sopivat niin työhön kuin harrastuksiin, ja niitä voi helposti järjestää myös netin kimppakyytipörsseissä.

Suunnittele ajomatkat ja vältä turhia ajokilometrejä

Ajomatkojen ketjuttaminen vähentää tarpeetonta liikkumista autolla. Suunnittelemalla päivän asiat niin, että useat kohteet hoituvat yhdellä reissulla, voi vähentää ajokilometrejä ja siten myös päästöjä. Näin yksittäisten automatkojen yhdistäminen yhdeksi matkaksi säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä.

Ajotapaan kannattaa myös kiinnittää huomiota: tasainen ajotapa, maltillinen kiihdyttäminen ja turhien pysähdysten välttäminen vähentävät polttoaineenkulutusta. Polttoainetehokkuutta voi parantaa myös säännöllisillä huolloilla ja oikeilla rengaspaineilla.

Vaikuta autovalinnalla

Vähäpäästöisen auton tai sähköauton valinta on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää autoilun ympäristövaikutuksia. Sähköautot, toisin kuin perinteiset polttomoottoriautot, eivät tuota suoria pakokaasupäästöjä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisempiä.

Tarkista myös tarjoaako esimerkiksi lähiseudun yritykset mahdollisuutta käyttää vähäpäästöistä yhteiskäyttöautoa.

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen.

Artikkelin ja Vinkit koonnut Green Homes.