Jääkaappi, pakastin ja pesukoneet

Jääkaappi ja pakastin

  • Jääkaappi on pestävä aika ajoin joko pyyhkimällä tasot kostealla liinalla tai ottamalla tasot pois ja pesemällä ne käsin tiskialtaassa. Tämä parantaa ruoan säilyvyyttä.
  • Jos jääkaapissa on automaattinen sulatus, tarkista välillä, ettei sulamisveden poistoputki ole tukkeutunut. Poistoputken suuaukko sijaitsee useimmiten jääkaapin sisällä takaseinän alaosassa. Osassa jääkaappimalleista kyseisessä suuaukossa on erillinen muovitikku, jota käytetään aukon putsaamiseen. Tätä kannattaa käyttää, sillä jos poistoputki tukkeutuu, sulamisvedet valuvat jääkaapin hyllyille ja siitä edelleen lattialle. Kun jääkaappi toimii oikein, hyllyille tai vihanneslokeroihin ei kerry vettä.
  • Jääkaapin, pakastelokeron tai pakastimen sisäpinnoille ei pidä päästää kertymään huurretta, koska se lisää sähkönkulutusta huomattavasti. Huurre poistetaan tyhjentämällä kylmälaite, ottamalla virrat pois päältä tai kääntämällä lämpötilasäädin sulatusasentoon ja antamalla laitteen sulaa itsekseen oven ollessa auki. Sulamista voi tarvittaessa vauhdittaa kuumavesiastioilla. Muista, ettei jään irrottamiseen saa koskaan käyttää mitään teräasetta, koska ne rikkovat helposti laitteet korjauskelvottomiksi. Kerää sulamisvedet astiaan tai imeytä ne pyyhkeisiin, jotteivat ne aiheuta vauroita lattialle. Pese kaikki pinnat ja pyyhi tiivisteet. Anna pintojen kuivua ennen kaapin täyttämistä uudelleen.
  • Jääkaapin ja pakastimen takana oleva lauhdutin on puhdistettava pölystä ainakin kahdesti vuodessa. Kylmälaitteet voi vetää pois paikoiltaan puhdistuksen ajaksi. Siirrossa on varottava vahingoittamasta lattiapäällystettä.
  • Jos pakastimessa on pikapakastustoiminto, sitä käytetään ainoastaan pakastettaessa. Muulloin käytettynä se kuluttaa turhaan runsaasti sähköä.

Pyykinpesukone ja astianpesukone

  • Huoneistojen varustetaso voi vaihdella pesukoneiden liitäntähanojen osalta. Mikäli liitäntähanoja ei ole, asukas voi isännöitsijältä luvan saatuaan asennuttaa ne omalla kustannuksellaan.
  • Astianpesukoneiden liitännässä ja irrottamisessa on käytettävä ammattitaitoista lvi-asentajaa. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen pitää olla paineenkestäviä. Säilytä itselläsi asennustöiden todiste, sillä useimmat kotivakuutukset eivät korvaa mahdollisia vahinkoja, jos todistusta ei ole olemassa.
  • Pyykinpesukoneen saa asentaa kylpyhuoneeseen itse, kun noudatat asennuksessa laitevalmistajan ohjeita.
  • Pesukoneiden toimintaa tulee aina valvoa. Koneita ei saa jättää päälle, kun asunnosta poistutaan.
  • Kun kone ei ole toiminnassa, pitää vesihanan olla suljettuna, sillä jatkuva vedenpaine voi irrottaa vesiletkun ja aiheuttaa vesivuodon. Vakuutusyhtiöt suosittelevat pesu- ja astianpesukoneiden poisto- ja täyttöletkujen uusimista 10 vuoden välein ja pesukoneiden alle sijoitettavia valuma-altaita.
  • Kaikista pesukoneisiin liittyvistä vesivuotojen kustannuksista vastaa asukas, ellei vuodon syy johdu kiinteistöyhtiöstä. Aika ajoin kannattaa varmistaa, etteivät liitoskohdat vuoda.
  • Muutossa kaikki hanat, myös itse hankitut, on jätettävä paikoilleen. Kiinteistöyhtiö ei korvaa itse hankittujen hanojen hintaa asukkaalle. Astianpesukoneen liitäntään käytetyt vesijohtoputket on asianmukaisesti tulpattava, kun kone viedään pois.

Lamput ja sulakkeet

Täältä löydät ohjeta miten toimitaan lamppujen, paristojen ym. kanssa.

Lue lisää

Liesi, uuni ja liesituuletin

Täältä löydät ohjeet miten puhdistetaan ja pidetään huolto keittiön kodinkoneista.

Lue lisää

Lattioiden puhdistus ja suojaus

Lattiat pysyvät kunnossa ja kauniina mahdollisimman pitkään, kun noudatat seuraavia hoito-ohjeita.

Lue lisää

Kylpyhuone ja sauna

Täältä löydät ohjeita miten kylpyhuonetta ja saunaa tulee hoitaa.

Lue lisää

Vesilukot, viemärit ja lattiakaivot

Täältä löydät ohjeet miten pitää lattiakaivot ja viemärit toimivina.

Lue lisää

Lämmitys ja ilmanvaihto

Täältä löydät ohjeita lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja huoneiston viilentämiseen.

Lue lisää

Vesi ja vesimaksut

Tutustu asuntosi vesimaksuihin ja seuraa digitaalisesta näytöstä kulutustasi.

Lue lisää

Asunnon remontointi

Tutustu asuntojen korjauksen ja muutostöiden vastuualueisiin.

Lue lisää

Parveke ja piha

Paloturvallisuus on tärkeää myös parvekkeilla. Tutustu parvekkeen käytön sääntöihin.

Lue lisää

Energian säästö

Pyri vähentämään energiankulutusta ja tutustu veden säästämisen vinkkeihin.

Lue lisää

Jätehuolto

Jokaisella talolla on oma jätteidenkeräyspiste. Tutustu ohjeisiin.

Lue lisää

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukossa kerrotaan, mitkä asunnon kunnossapitoon liittyvät työt kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä taloyhtiölle.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa:

p. 020 743 2960 johon vastataan 24/7 tai
huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
(puhelun hinta on mpm, pvm, myös jonotusajalta)