Lämmitys ja ilmanvaihto

Lämmitys-sivun kuva patterista joka havainnollistaa asunnon lämmitystä.

Käytämme asuntojen lämpötilojen optimointiin etäohjattavaa järjestelmää, joka ennakoi lämmitystarvetta sääennusteiden pohjalta ja sitä kautta säästää energiaa. Uusimmissa taloissamme on myös huoneistokohtainen lämmön talteenottojärjestelmä. Se lämmittää asuntojen tuloilmaa poistoilmasta kerätyllä lämmöllä, joka normaalisti haihtuisi ulos.

Taloissa on yleensä kaukolämmitykseen perustuva vesikeskuslämmitys ja asuntojen tavoitelämpötila on lämmityskaudella 20-22,5 ºC (21 ºC +1,5/-1 ºC). Asukkaat voivat hienosäätää lämpötilaa asunnosta riippuen joko pattereiden termostaattien avulla tai asuntojen seinissä olevien erillisten termostaattien avulla. Makuuhuoneissa asukkaan kannattaa säätää lämpö hieman viileämmälle, sillä parhaimmat yöunet saa 19 ºC:n lämpötilassa.

Jos epäilet, että kodissasi on liian kylmä tai kuuma, mittaa lämpötila huoneen keskeltä tai sisäseinältä noin 1 metrin korkeudelta. Osassa asunnoista seinällä on etäluettava lämpötila-anturi, jonka sivussa on QR-koodi näkyvällä paikalla. Näiden antureiden ilmoittamia lämpötilalukemia voit tarkastella lukemalla QR-koodin älypuhelimella. Tarkemmat ohjeet löydät täältä. Jos lämpötila on laskenut lämmityskauden aikana (1.10.-31.3.) vuorokauden ajan alle 19 ºC:een tai noussut yli 24 ºC:een, kannattaa tehdä vikailmoitus joko asukassivujen kautta tai soittamalla palvelunumeroomme 020 743 2960 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi.

Lämmityskauden ulkopuolella, eli kesäisin, asuntojen lämpötilat voivat välillä kohota epämukavan korkeiksi, koska useimmissa taloissa ei ole jäähdytysjärjestelmiä. Katso vinkit asunnon viilentämiseen tämän sivun lopusta.

Jos huoneistossa on termostaattiset patteriventtiilit, ne pitävät huoneiston lämpötilan automaattisesti tasaisena. Termostaatti pysäyttää lämmityksen haluttuun käyttöarvoon. Patteri voi tästä johtuen tuntua käteen viileältä lämmityskauden aikanakin. Termostaattista patteriventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska ilma voi termostaatin luona lämmetä ympäristöä enemmän ja termostaatti voi turhaan katkaista lämmityksen, vaikka huoneessa on viileää.

Asukkaat eivät saa omatoimisesti irrottaa termostaatteja tai tehdä patterien ilmauksia. Asukkaiden on myös syytä varoa niin sanottuja vanhoja venttiileitä ja mikäli ne alkavat vuotaa, on niistä syytä ilmoittaa välittömästi palvelunumeroon 020 743 2960.

Tee heti vikailmoitus palvelunumeroon 020 743 2960, jos havaitset, että patterista, venttiilistä tai lämpöjohdosta vuotaa vettä. Tee ilmoitus myös silloin, jos patteri pitää häiritsevää ääntä tai lorisee.

Lämmitys-sivun kuva joka muistuttaa puhdistamaan ilmanvaihdon.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tarkoituksena on se, että huoneistoon tulee jatkuvasti sisään uutta raitista ilmaa ja käytetty huonolaatuisempi ilma poistuu huoneistosta. Toimiva ilmanvaihto on terveellisen sisäilman perusedellytys.

Ilmanvaihdon tekniikka vaihtelee eri taloissa. Osassa taloista on koneellinen poistoilmanvaihto, joka voi olla joko keskitetty tai huoneistokohtainen. Vanhemmissa taloissa taas on useimmiten painovoimainen ilmanvaihto.

Jos talossa on huoneistokohtainen koneellinen poistoilmanvaihto, ilmanvaihdon tehoa säädetään liesituulettimesta tai liesikuvusta asteikolla yhdestä neljään, jossa 1 tarkoittaa pienintä tehoa ja 4 suurinta. Kovilla pakkasilla ja helteillä poistoilmakoneiden käyntinopeus saa olla enintään 2-teholla.

Jos talossa on keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto, poistoilmakojeet toimivat yleensä täydellä teholla tiettyyn aikaan päivästä (esimerkiksi 2-3 tuntia aamulla, päivällä ja illalla) ja muuna aikana puolella teholla. Kovalla pakkasella koneet ovat yleensä koko ajan vain puolella teholla.

Raitisilmaventtiili

Raitisilmaventtiilit tai -aukot on aina pidettävä auki. Pakkasellakaan niitä ei saa täysin sulkea. Järjestelmä poistaa huoneistosta tietyn määrän ilmaa ja imee tilalle uutta korvaavaa ilmaa saman määrän. Jos raitisilmaventtiilit on tukittu, järjestelmä voi imeä huoneistoon korvausilmaa jopa viemäreistä. Jos raitisilmaventtiileitä ei ole, raitisilma otetaan huoneistoon ikkunatiivisteisiin tehtyjen aukkojen kautta.

Poistoilmaventtiili

Poistoilmaventtiilit on säädetty tiettyyn asentoon, jota asukas ei saa itse muuttaa. Säätöasetusten muuttaminen voi sekoittaa paitsi oman asuntosi ilmanvaihdon, myös naapuriasuntojen ilmanvaihdon pahastikin. Mikäli asukas tukkii korvaus- tai poistoilmaventtiilit tai muuttaa niiden säätöjä, peritään niiden säätämisestä ja avaamisesta aiheutuneet kulut asukkaalta.

Kaikki venttiilit tulee pitää puhtaina ympäri vuoden. Raitisilmaventtiilit ja -aukot puhdistetaan esimerkiksi imuroimalla pehmeällä suulakkeella päältä päin ainakin kaksi kertaa vuodessa. Poistoilmaventtiilit pyyhitään nihkeällä pyyhkeellä päältä päin ainakin neljä kertaa vuodessa. Venttiilit on säädetty valmiiksi tiettyyn asentoon, joten ethän muuta keskiosan säätöä kiertämällä sitä enemmän auki tai kiinni.

Koneellisen ilmanvaihdon omatoimisen pikatarkastuksen voi tehdä laittamalla 2 arkkia wc-paperia poistoilmaventtiilin päälle siten, että se peittää noin puolet venttiilistä. Jos wc-paperi imeytyy kiinni venttiiliin, poistoilmaventtiilin kautta virtaa ilmaa oikeansuuntaisesti.

Taloissa, joissa on huoneistokohtainen koneellinen tulo-poistoilmanvaihtolaite (lämmöntalteenotto), huoltoyhtiö vaihtaa suodattimet noin 2 kertaa vuodessa tarpeen mukaan. Kovilla pakkasilla ja helteillä tulo-poistoilmakoneiden käyntinopeus saa olla enintään 2-teholla.

Ilmanvaihtolaitteiden käyttöohje on kiinnitetty maustekaapin oveen.

Liesituuletin

Liesituulettimien rasvasuodattimien peseminen kuuluu asukkaan vastuulle. Pese suodatin noin kerran kuukaudessa laittamalla se astianpesukoneeseen tai pesemällä se käsin, jotta ilmanvaihto toimii kunnolla eikä tukkeutunut suodatin aiheuta palovaaraa ruokaa laittaessa. Voit käyttää pesemisessä apuna höyryävän kuumaan vettä ja soodaa, jotka liuottavat rasvatahrat pois ilman hankausta. Muista huuhdella lopuksi ja anna suodattimen kuivua, ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

Seuraavassa on lueteltu esimerkkejä ilmanvaihtojärjestelmän eri häiriötilan tunnusmerkeistä:

  • Hajut ja käryt eivät poistu asunnosta kohtuullisessa ajassa
  • Ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy, vaikka ikkunat on suljettu kunnollisesti
  • Kylpyhuone kuivuu hitaasti suihkun käytön jälkeen, vaikka lattia ja seinät on kuivattu lastalla käytön jälkeen ja ovi on jätetty raolleen
  • Asuntoon tulee hajua porraskäytävästä, vaikka porrastaso-ovi on suljettu kunnolla
  • Ilma suhisee porrastaso-oven raoista tai postiluukusta
  • Poistoventtiilit suhisevat häiritsevällä tavalla
  • Huoneilma on pian tuuletuksen jälkeen taas tunkkaista

Mikäli havaitset näitä merkkejä ilmanvaihtojärjestelmän häiriötilasta, tarkasta ensimmäisenä, että kaikki huoneistosi raitis- ja poistoilmaventtiilit ovat puhtaat. Mikäli venttiilit ovat puhtaat ja tilanne säilyy ennallaan tästä huolimatta, tee vikailmoitus palvelunumeroon 020 743 2960.

Jos tuuletat asuntoasi, teethän sen nopeasti ja vältät ikkunoiden pitämistä pitkään auki. Parhaimman tuloksen saa yleensä ristivedolla. Älä kuitenkaan tuuleta porraskäytävään, sillä se sekoittaa ilmanvaihtojärjestelmän.

Asunnon viilentäminen helteellä

Kruunuasuntojen asunnoissa ei koneellista jäähdytystä, mutta omilla toimilla asunnon lämpötilan voi estää karkaamasta liian korkeaksi:

Suojaa ikkunat: Suora, ikkunoihin osuva auringonpaiste lämmittää asuntoa voimakkaasti. Käytä sälekaihtimia tai suojaa ikkunat verhoilla auringonpaisteen ajaksi.

Tuuleta: Tuuletus viilentää tehokkaimmin silloin, kun avaat ikkunat varjon puolelta illalla tai yöllä. Jos mahdollista, suosi ristivetoa, mutta älä kuitenkaan tuuleta porraskäytävään.

Jos käytät pöytätuuletinta, sen vaikutusta voi tehostaa laittamalla tuulettimen eteen suuren kulhollisen jääpaloja.

Avaa parvekelasit: Jos sinulla on lasitettu parveke, kannattaa avata lasit päivien ajaksi, sillä kiinniollessaan ne lämmittävät tehokkaasti parveketta ja sitä kautta myös asunnon sisätiloja.

Tarkista ilmanvaihtokoneen ja -venttiilien toiminta: Niissä asunnoissa, joissa on ilmanvaihtokone, ilmanvaihtoa säädetään liesikuvusta. Huomioithan, että ilmanvaihdon tehostaminen päivällä ei välttämättä viilennä ilmaa, vaan voi jopa nostaa lämpötilaa, sillä ilmanvaihtoon ei kuulu jäähdytysominaisuutta. Kannattaa siis pitää ilmanvaihto päivällä pienellä teholla ja nostaa tehoa yön ajaksi.

Varmista, että asunnon korvausilma- ja poistoilmaventtiilit toimivat oikein eikä niitä ole peitetty verhoilla tai kalusteilla. Puhdista likaantuneet venttiilit pesemällä ne miedolla pesuaineseoksella, pyyhkimällä kostealla liinalla tai imuroimalla. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa, asunnon ulkoseinän yläosassa tai lämpöpattereiden takana seinässä. Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä, kylpyhuoneesta ja vaatehuoneesta.

Pese liesikuvun rasvasuodatin astianpesukoneessa tai käsin tiskaamalla. Käsin tiskatessa voit käyttää apuna höyryävän kuumaa vettä ja ruokasoodaa, jotka irrottavat likaa tehokkaasti ilman hankausta. Huuhtele suodatin ja anna sen kuivua ennen paikalleen asettamista.

Vältä sähkölaitteiden käyttöä: Vältä mahdollisuuksien mukaan uunin ja muiden lämpötilaa nostavien sähkölaitteiden käyttöä. Huomioithan, että myös saunominen nostaa asunnon lämpötilaa.

Lamput ja sulakkeet

Täältä löydät ohjeta miten toimitaan lamppujen, paristojen ym. kanssa.

Lue lisää

Jääkaappi, pakastin ja pesukoneet

Ohjeita miten pitää kodinkoneet kunnossa ja miten niiden käyttöikää voi pidentää.

Lue lisää

Liesi, uuni ja liesituuletin

Täältä löydät ohjeet miten puhdistetaan ja pidetään huolto keittiön kodinkoneista.

Lue lisää

Lattioiden puhdistus ja suojaus

Lattiat pysyvät kunnossa ja kauniina mahdollisimman pitkään, kun noudatat seuraavia hoito-ohjeita.

Lue lisää

Kylpyhuone ja sauna

Täältä löydät ohjeita miten kylpyhuonetta ja saunaa tulee hoitaa.

Lue lisää

Vesilukot, viemärit ja lattiakaivot

Täältä löydät ohjeet miten pitää lattiakaivot ja viemärit toimivina.

Lue lisää

Vesi ja vesimaksut

Tutustu asuntosi vesimaksuihin ja seuraa digitaalisesta näytöstä kulutustasi.

Lue lisää

Asunnon remontointi

Tutustu asuntojen korjauksen ja muutostöiden vastuualueisiin.

Lue lisää

Parveke ja piha

Paloturvallisuus on tärkeää myös parvekkeilla. Tutustu parvekkeen käytön sääntöihin.

Lue lisää

Energian säästö

Pyri vähentämään energiankulutusta ja tutustu veden säästämisen vinkkeihin.

Lue lisää

Jätehuolto

Jokaisella talolla on oma jätteidenkeräyspiste. Tutustu ohjeisiin.

Lue lisää

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukossa kerrotaan, mitkä asunnon kunnossapitoon liittyvät työt kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä taloyhtiölle.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa:

p. 020 743 2960 johon vastataan 24/7 tai
huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
(puhelun hinta on mpm, pvm, myös jonotusajalta)