Liesi, uuni ja liesituuletin

Liesien mallit ja tyypit vaihtelevat asuntokohtaisesti. Alla on kerrottu puhdistusohjeet valurautaiselle ja keraamiselle liedelle sekä uuneille. Kun uuni ja liesi on puhtaita niin tällöin vahingoilta vältytään.

Käytä liedellä oikean kokoisia keittoastioita, jotta keittolevyt säilyvät hyväkuntoisina. Lieden päällä ei saa paloturvallisuuden vuoksi säilyttää mitään astioita tai muita tavaroita silloin, kun liesi ei ole päällä.

Valurautainen liesi

Puhdista liesi kostealla pyyhkeellä jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tahrat eivät pala kiinni pintoihin. Voit sekoittaa puhdistusveteen hieman käsiastianpesuainetta. Huuhtele liesi lopuksi puhtaalla vedellä ja kuivaa pinnat, jotta keittolevyt eivät ala ruostua.

Keittolevyjä voi pestä myös tiskiharjalla. Harjaa pyörivällä liikkeellä hiontauurteiden suuntaisesti.

Keittolevyjen teräsreunuksia voi pestä veteen kostutetulla sokeripalalla. Pyyhi lopuksi irronnut sokeri kostealla liinalla pois liedeltä, ettei se pala kiinni, kun seuraavan kerran liettä lämmitetään.

Älä käytä teräsreunuksien tai emaliosien pesemisessä hankaavia työvälineitä, kuten teräsvillaa.

Keraaminen liesi

Käytä liedellä paksupohjaisia keittoastioista. Vältä emaloidusta teräksestä valmistettuja astioita sekä alumiinipohjaisia ja kuparipohjaisia keittoastioita, sillä ne saattavat värjätä keraamista pintaa. Vältä myös epätasaisien ja pohjaltaan likaisten astioiden vetämistä lieden pinnalla, sillä niistä voi jäädä naarmuja tason pintaan.

Keraamiselle liedelle voi käyttää kyseiselle liesityypille tarkoitettua omaa puhdistusainettaan ja mikrokuituista pyyhettä. Puhdistusaine tulee huuhdella pois pyyhkimällä pinta lopuksi puhtaaseen veteen kostutetulla pyyhkeellä. Tiukempiin tahroihin voi käyttää keraamiselle liedelle tarkoitettua puhdistusterää. Viimeistele pyyhkimällä taso lopuksi kuivalla pehmeällä liinalla.

Poista sulanut muovi, sokeri ja sokeripitoinen ruoka aina välittömästä, vaikka liesi olisi vielä kuuma, sillä ne voivat aiheuttaa keittotasoon pysyviä vaurioita. Sen sijaan kalkkirenkaat, vesirenkaat, rasvatahrat ja kirkkaat metalliset värimuutoksiet kannattaa poistaa vasta sitten, kun liesi on jäähtynyt. Metalliset värimuutokset saa pois veteen ja viinietikkaan kostutetulla liinalla.

Uuni

Pyyhi myös uunin sisäpinnat kostealla pyyhkeellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Puhtaanapito on tärkeää, sillä uunin pohjalle jääneet tahrat voivat syttyä palamaan uunin lämmityksessä, jos niitä on kertynyt paljon. Vaikeat tahrat saa irti kaupoissa myytävällä uuninpuhdistusaineella. Uunin puhdistuksessa tulee välttää hankaavia työvälineitä, jotka voivat naarmuttaa pintoja.

Jos uunin luukun lasissa on pinttynyttä likaa, sen saa pois lasille sopivalla puhdistusterällä.

Huolehdi myös lieden taustan ja alustan puhdistuksesta ainakin kahdesti vuodessa.

Useissa huoneistoissa keittiössä on liesikupu. Sen käyttöohjeet löytyvät maustekaapin ovesta.

Martat vinkkaa: Uunin puhdistus

Liesituuletin

Liesikuvun rasvasuodatin on tukkeutumisen välttämiseksi puhdistettava noin kerran kuukaudessa. Rasvoittunut suodatin estää keittiön ilman vaihtumisen normaalilla tavalla ja aiheuttaa myös palovaaran. Pese suodatin laittamalla se astianpesukoneeseen tai vaihtoehtoisesti pesemällä se käsin. Voit käyttää pesemisessä apuna höyryävän kuumaan vettä ja soodaa, jotka liuottavat rasvatahrat pois ilman hankausta. Muista huuhdella lopuksi ja anna suodattimen kuivua, ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

Poistoilmakanaviin liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa asuntoihin. Vain aktiivihiilisuodattimella varustetut liesituulettimet, joita ei liitetä poistoilmakanavaan, ovat sallittuja. Oman liesituulettimen asennukseen on saatava isännöitsijän lupa. Liesituulettimeen liittyvät huolto- ja kunnossapitotyöt kuuluvat asukkaalle.

Lamput ja sulakkeet

Täältä löydät ohjeta miten toimitaan lamppujen, paristojen ym. kanssa.

Lue lisää

Jääkaappi, pakastin ja pesukoneet

Ohjeita miten pitää kodinkoneet kunnossa ja miten niiden käyttöikää voi pidentää.

Lue lisää

Lattioiden puhdistus ja suojaus

Lattiat pysyvät kunnossa ja kauniina mahdollisimman pitkään, kun noudatat seuraavia hoito-ohjeita.

Lue lisää

Kylpyhuone ja sauna

Täältä löydät ohjeita miten kylpyhuonetta ja saunaa tulee hoitaa.

Lue lisää

Vesilukot, viemärit ja lattiakaivot

Täältä löydät ohjeet miten pitää lattiakaivot ja viemärit toimivina.

Lue lisää

Lämmitys ja ilmanvaihto

Täältä löydät ohjeita lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja huoneiston viilentämiseen.

Lue lisää

Vesi ja vesimaksut

Tutustu asuntosi vesimaksuihin ja seuraa digitaalisesta näytöstä kulutustasi.

Lue lisää

Asunnon remontointi

Tutustu asuntojen korjauksen ja muutostöiden vastuualueisiin.

Lue lisää

Parveke ja piha

Paloturvallisuus on tärkeää myös parvekkeilla. Tutustu parvekkeen käytön sääntöihin.

Lue lisää

Energian säästö

Pyri vähentämään energiankulutusta ja tutustu veden säästämisen vinkkeihin.

Lue lisää

Jätehuolto

Jokaisella talolla on oma jätteidenkeräyspiste. Tutustu ohjeisiin.

Lue lisää

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukossa kerrotaan, mitkä asunnon kunnossapitoon liittyvät työt kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä taloyhtiölle.

Lue lisää

Asukkaille

Miten voimme auttaa

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme kaikissa asuntojen vuokrausta ja asumista koskevissa asioissa:

p. 020 743 2960 johon vastataan 24/7 tai
huoltopaivystys@kruunuasunnot.fi
(puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)